Olet tässä: Etusivu / Henkinen kasvu ja itsetuntemus / Onnellisuuden alkulähde on itsensä tunteminen
Onnellisuuden alkulähde on itsensä tunteminen

Onnellisuuden alkulähde on itsensä tunteminen

Kävin tänään ja eilen joogaamassa entisen naapurini vetämällä viikonloppukurssilla, joka oli kerrassaan mainio. Oloni oli ihanan raukea, kun saavuin kotiin. Päätin hemmotella itseäni tekemälläni maukkaalla pasta-aterialla sohvalla löhöillen ja ikivihreän tunnussävelmän sisältämän “Love is a Many Splendored” -leffaa katsellen. Elokuvassa jotenkin kiteytyi se, minkä koen ja olen aina kokenut kaikista tärkeimmäksi elämässä ja se on rakkaus. Viime aikoina olen pyöritellyt mielessäni erilaisia asioita ja lähinnä tämän artikkelin aiheeseen liittyen. Ja siitä asti, kun eräs päivä taannoin istuin lämmin teekuppi kädessä ja juomani mausteisen Yogi -teepussin lapussa luki “To know others is smart; to know yourself is wise”, olen ajatellut, että haluan jakaa hieman jotain matkasta, jonka olen tehnyt itseni kanssa.

023

Oli nimittäin aika, jolloin olin kujalla omassa elämässäni siis itsestäni. Tein paljon asioita vain sen takia, että niitä piti tehdä ja mielyttääkseni muita. Minulla oli kaikki se, mistä olin aiemmin haaveillut. Olin valmistumassa tredenomiksi, asuin upeassa kodissa, elämässäni oli ihania ihmisiä, minulla oli hyväpalkkainen työ, rakastava kihlattu, jonka kanssa olimme suunnitelleet menevämme seuraavana vuonna naimisiin ja paljon muita asioita, joista olla kiitollinen. Mutten osannut olla kiitollinen, jotenkin kaikki oli vaan harmaata ja sitä samaa, sitä samaa. Sisälläni vallitsi suuri tyhjyys, jota yritin täyttää mm. hankkimalla materiaa ja tein niin kuin monet tässä maassa; elin viikonloppua varten. Elämäni tuntui kaavamaiselta ja puhunkin usein näin jälkikäteen, että elin ikään kuin putkessa. Olin aina vaan ahdistuneempi eikä oikein mikään tuntunut miltään. Toki tein myös asioita, jotka miellyttivät minua, kuten tanssin (lähinnä baarissa) ja hengailin ystävävieni kanssa, mutta silti aina jokin kaihersi sisimpääni. Jossain vaiheessa pelkoni alkoivat lisääntyä ja tajusin, etten hyväksynyt monia asioita itsessäni. Olin onneton ja ajautunut tilanteeseen, jossa olin kieltänyt suuren osan todellisesta itsestäni. En toteuttanut itseäni, koska en tuntenut itseäni kuin hitusen ja koin eläväni jonkun toisen elämää. Ja kun eräs vähemmän kaunis päivä heräsin kauhea tunne palleassani ja tiesin, että minun oli tehtävä jotain elämälleni. Ja siitä alkoi matkani kohti totuuden etsimistä – matkani itseeni.

1544604_10151922955403801_558052023_n

Mitä tapahtuu perhosen toukalle ennen kuin siitä tulee oikea perhonen? Se koteloituu. Niin oli myös elämäni suhteen. Ja koska olin kotelossa, oli minun myös kuoriuduttava sieltä. Kuoriutumisvaihe on perhosen kehitysvaiheista vaikein ja vaarallisin, sillä se ei ole pelkästään riippuvainen omasta voimastaan vaan myös ulkoisista tekijöistä. Niin ja minä olin sitten päättänyt kaivaa koteloni maan alle, joten minun oli ensin rikottava kuori, ryömittävä maan alla, jotta pääsin nousemaan pinnalle. Kävin siis läpi aikamoisen 5-vuoden transformaatiojakson, jota saattelen parhaillaan loppuun. Tämän jakson aikana olen temmeltänyt hetkittäin temelätnyt upottavassa suossa ja välillä liihotellut maan pinnalla. Olen kohdannut kaikki pelkoni ja uskalautunut avaamaan jälleen oman herkkyyteni.

Miten pääsin tähän pisteeseen, missä olen? Voin sanoa, että olen siunattu, koska koen, että kaikesta huolimatta minulla on ollut aina elämässäni suuremman voiman johdatus. Vaikka kuinka aiemmin kieltäydyin kuuntelemasta itseäni ja ajauduin tilanteisiin, jotka olivat toisinaan niin haastavia, että olin täysin varma kuolevani siihen paikkaan, niin olen selvinnyt sillä hitusella toivoa ja rakkautta, joka minulla on ollut aina sisimmässäni. Olen ollut lapsesta asti todella herkkä ja tunteellinen. Aistin ympäristöstäni kaikenlaista ja aiemmin luulin kaikkien energioiden olevan omiani. Olen siis sairastellut paljon myös ympäristöni negatiivisuudesta johtuen. Lisäksi olin äärimmäisen huonolla itsetunnolla varustettu. Ja jos ihminen saa tarpeeksi negatiivista palautetta tunteistaan ja toiminnastaan hän voi joko käyttää saamansa kritiikkiä näyttääkseen muille sisuansa käyttämällä tai sitten lannistuakseen. Minä tein lähes aina jälkimmäisen. Lannistuin aina vaan enemmän ja enemmän kaikista vastoinkäymmisistä, eikä niiden tarvinnut olla kovinkaan isoja. Kävin läpi masennusjaksoja, joiden pituuden vaihtelivat. Minulle alkoi myös muodostua erittäin vääristynyt kuva itsestäni ja vaikka pohjimmiltani olenkin optimisti, niin ajatukseni olivat toisinaan kaukana positiivisuudesta. Kun eräs päivä elämääni astui täysin yllättäen ihminen, joka avasi lukittuneen sydämeni ja herätti minussa tunteita, joita en ollut kokenut aiemmin, tajusin että minun oli todella tehtävä jotain elämälleni. Tarvitsin tuon ihmisen herättämään itsessäni uinuneen elämänvoiman ja todellisen rakkauden. Yhtäkkiä minulta alkoi löytyä tahdonvoimaa ja halusin selvittää asiat, jotka olivat elämässäni täysin päin prinkkalaa sekä myös asioita, jotka olivat jääneet mystiseksi itselleni. Niinpä päädyin epätoivoisten hetkien, taloudellisen romahduksen, vuoden kestäneen asunnottomuuden, terapeutin, muutaman henkisen ihmisen ja läheisteni tuen kautta sekä useita henkisiä kirjoja luettuani samaan pisteeseen missä olin lapsena ennen kuin aloin muuttua joksikin, mitä en ollut ja “mennä putkeen”. Aloin tutkia sitä kuka olen ja mitä olen täällä tekemässä. Koska tämän huikean 5-vuoden aikana olen haastanut itseäni monessa suhteessa, kuoriutunut ulos kaikesta sellaisesta, joka ei ole minua ja uhmannut uskomuksiani sekä omia totuuksiani, olen nyt pisteessä, jossa koen elämäni olevan vasta aluillaan.

by Maindo 2011

Ennen etsin tietoa ja totuutta itseni ulkopuolelta, kunnes tajusin eräänä kauniina päivänä, että todellisuudessa kaikki se tieto, mitä tarvitsemme on sisällämme. Kenenkään meistä ei todella tarvitse olla mitään muuta kuin se mitä olemme, sillä se riittää ja on itseasiassa enemmän.  Jokaiselle meille on annettu, jotain sellaista, joka on todella kallisarvoista ja kun murtaa itsensä erillisyyden harhan/illuusion läpi, niin ymmärtää sen, että jokainen on ainutlaatuinen ja osa suurta kokonaisuutta. Ja kun näkee, että kaikki on yhtä ja alkaa kuunella itseään; omaa intuitiotaan/sydäntään, niin on jo todella lähellä totuutta, joskin edelleen läpi elämän jatkuvalla kasvumatkalla. Mielestäni paras tapa kohdata itsensä on olla luonnon keskellä ja hiljaisuudessa itseään kuunnellen. Se voi olla pelottavaa aluksi, mutta vain kohtaamalla itsensä ja varjonsa voi todella päästä eroon niistä kahleista, joita on tavalla tai toisella erilaisten traumatisoivien tapahtumien, addiktioden, tapojen, väärien ajatuskaavojen yms. sabotoivien asioiden muodossa itselleen kerryttänyt. Mikään ulkoinen asia ei tule koskaan tekemään ketään niin onnelliseksi kuin vapaus, jonka saavuttaa löytämällä itsensä. Ja tuo vapaus on avain todelliseen viisauteen, sillä silloin sitä sukeltaa totuuden lähteille. Elämään kuuluu kaikki: niin ylä- ja alamäet, ihanat ja vähemmän ihanat tunteet, ne mukavat ja vähemmän mukavat ihmiset sekä tilanteet. Ja hyväksymällä itsensä sekä sen tosiasian, että mikään muu ei ole pysyvää kuin muutos, voi huokaista helpotuksesta, ettei kaikkea tarvitse tietää ennalta ja yrittää kontrolloida. Tähän loppuun haluan vielä antaa muutaman vinkin, joiden sisäistäminen ovat auttaneet minua matkallani:

  1. nauti hetkistä ja tee asioista, joista pidät (esim. ulkona kävely, lukeminen, ystävien tapaaminen, kuutamon ihastelu etc.)
  2. pidä huolta kehostasi (liiku ja syö hyvin ja pidä huolta ihostasi, hiuksistasi ja hampaistasi jne, jos juot alkoholia, niin vähennä sen käyttöä, jos tupakoit niin suosittelen lopettamaan, käy lääkärissä tai vaihtoehtoishoidossa tarvittaessa jne.)
  3. pidä huolta mielestäsi (sisusta inspiroivaksi ja siivoa kotisi/ympäristösi, nuku hyvin ja riittävästi, puhu ongelmistasi ja käy tarvittaessa puhumassa vaikka ammattiauttajalle jne.)
  4. pidä huolta sielustasi (meditoi omalla tavallasi, joka voi olla siis tapahtua esim. virkatessa tai juostessa, kuuntele esim. klassista musiikkia, ympäröi itsesi harmonisilla asioilla ja kauneudella, vietä aikaa seurassa, jossa koet olevasi rakastettu, liiku luonnossa, tutki/tee asioita, joihin luontaisesti tunnet vetoa jne.)
  5. ole aina rahellinen itsellesi ja hyväksy kaikki tunteesi (ei ole olemassa väärää tunnetta vaan tärkeintä on se, miten tunteen ilmaisee tai kanavoi ja jos koet, että sinulla on tässä ongelmia, niin hae apua ammattilaiselta tai itseopiskele asiaa)
  6. vedä terveitä rajoja (on tärkeää osata kieltäytyä ja tunnista, milloin teet asioita vaan mielyttääksesesi muita)
  7. ota vastuu valinnoistasi (kaikki valintasi ovat tekemiäsi, vaikka olisit painostuksen alaisuudessa – uskalla seisoia omilla jaloillasi ja seiso myös valintojesi takana muita syyttelemättä)
  8. kohtaa pelkosi (ole rohkea – rohkeus ei ole pelkojen poissaolemista vaan niiden kohtaamista)
  9. anna anteeksi heti, kun pystyt
  10. rakasta ehdoitta aloittamalla itsestäsi ensin ja sitten jaa tuo pyyteetön rakkaus ympärillesi

Rakas lukija, kuuntele siis itseäsi ja opi tuntemaan se olento, joka todella olet ja olet onnellisuuden alkulähteillä, jollet jo lähteessä.

381009_10150449259142862_744332861_8480975_818079458_n (1)

Kuva osoitteesta: www.secretstopeace.com

Rakkaudentäyteistä alkavaa viikkoa toivotellen,

Maindo xxx

 

%s Maindo Andem

Scroll To Top