Olet tässä: Etusivu / Henkinen kasvu ja itsetuntemus / Hieman jaksamisesta
Hieman jaksamisesta

Hieman jaksamisesta

Toissa viikolla olin onnistunut koulupäivien lisäksi haalimaan itselleni työvuoroja viidelle eri päivälle sekä tämän lisäksi kasaamaan erilaisia projekteja tehtäväkseni. Vaikka noin yleisesti olen ottanut sellaisen asenteen, että teen kaikkea sellaista, josta pidän ja jossa voin käyttää omaa potentiaaliani, voin sanoa rehellisesti, että loppuviikosta olin aika puhki-slut-poikki. Viikon päätyttyä olin niin väsynyt, että kehoni ilmoitti tarvitsevansa lepoa migreenin muodossa, mikä oli enemmän kuin selkeä viesti siitä, että olin ylittänyt voimavarani. Tällaisen “takapakin” kohdattuani en voinut muuta kuin pysähtyä ja levähtää. Sunnuntaina kävin läpi kuluneen viikon tapahtumat ja tein pientä itsetutkiskelua. Tajusin, että olin ikään kuin käynyt katsomassa menneisyyttäni ja aikaa, jolloin vakituisen pankkityöni lisäksi opiskelin ja tein osa-aikaisena töitä kenkäkaupassa. Tätä pohdittuani totesin itsekseni, ettei ollut ihmekään, että olin ollut vuonna 2009 lähes toistamiseen burnoutin partaalla elämässäni. Sain myös oivalluksen, että tuona aikana olin mm. vältellyt ikävien asioiden kohtaamista hukuttamalla itseni puurtamiseen. Nyt kuitenkin asiani ovat toisin kuin vuonna 2009, mutta silti toissa viikolla tapahtunut aherrus optimistisesta asenteestani huolimatta oli laukaisut kehoni solumuistiin jääneen tavan reagoida voimavarojen ylittymiseen. Itsetutkiskelua tehdessäni kysyin itseltäni, että mikä asia oli johtanut minut tilanteeseen, missä tunsin olevani vailla puhtia ja oloni alavireiseksi. En yllättynyt, kun sain rehellisenä vastauksena liiallisen suorittamisen ja tästä johtuvan vähäisen levon määrän sekä liikunnan puutteen että liian suppean ruokavalion.

strength

Kuva: Google.fi

Otinkin seuraavalla viikolla tehtäväkseni levätä ja syödä hyvin. Hankin mm. spirulinaa, macaa ja marjajauhetta aamupirtelöni buusteriksi sekä mm. vihanneksia, hyviä proteiinin ja rasvahappojen lähteitä, kuten papuja, linssejä sekä pähkinöitä yms. ruokavalioni lisukkeiksi. Lopetin myös turhan stressaamisen tai toisin sanoen suorittamisen sekä vähensin työmäärääni noin neljänneksen, ulkoilin ja liikuin luonnossa edellistä viikkoa hitusen enemmän ja järjestin itselleni aikaa myös meditoida. Tajusin samalla, etten ollut edellisenä viikolla ollut samalla tavalla läsnä läheisilleni – en esimerkiksi päässyt katsomaan leikkauksesta kotiutunutta isääni saati tapaamaan pääkaupunkiseudulla asuvaa ystävääni. Näin ollen otin tehtäväkseni myös järjestää aikaa rakkaille ihmisille tavalla tai toisella. Onnekseni puhelimet ja sosiaaliset mediat on keksitty, joten pääsin puhumaan muutaman maratoonipuhelun ja päivittämään tietoja läheisteni kanssa.

No stress

Kuva napattu osoitteesta: www.thejoyoflivingcentre.ca

Nyt pari viikkoa myöhemmin jaksankin huomattavasti paremmin – kiitos riittävän unenmäärän, liikunnan ja paremman ruokavalion. Kehoni tuntuu elinvoimaisemmalta ja mieleni on huomattavasti virkeämpi ja selkeempi. Kurssikaverini jakoi eilettäin naamakirjassa alla olevan videon, missä ravintoasiantuntija Jaakko Halmetoja puhuu lyhyesti asiaa ravinnon vaikutuksesta jaksamiseen ja suorituskykyyn.

http://www.youtube.com/watch?v=qLgvX0i6x_I

Noin yleisesti koen, että on erittäin tärkeää kuunnella omaa kehoaan ja omaa intuitiota myös jaksamisensa suhteen. Keho kyllä ilmoittaa esimerkiksi, milloin se tarvitsee lepoa ja millaista ruokavaliota se kaipaa. Valitettavan usein ihminen kieltäytyy kuuntelemasta sitä ääntä, joka huutelee, että huhuu – nyt pitäis mennä nukkumaan ja nyt olis kyllä hyvä urheilla ja nyt kyllä tekisi hyvää syödä monipuolisesti. Ja mitä pidempään sisäisiä viestejä laiminlyö, tulee se päivä, jolloin seinä on vastassa tavalla tai toisella ja on pakko vaihtaa suuntaa. Hieman karrikoidusti sanottuna: jos keho ei jaksa, niin mieli alkaa prakata ja jos mieli ei jaksa, niin keho alkaa prakata. Ja jälleen yhtä kertausoppia rikkaampana voin sanoa, että hyvin vaivaton tapa ylläpitää omaa jaksamista on kuunnella kehon ja intuition välittämiä viestäjä sekä noudattaa niitä mukisematta. Kun pitää huolta itsestään, niin jaksaa elämän väistämättömiä haasteita paremmin. Ja sitä paitsi, kun voi hyvin ja jaksaa paremmin, niin itsestä on myös enemmän iloa niin muille kuin itsellekin. Siispä…

NOTE TO SELF:

Note to self

Tämän hienon seinätarran löydät osoitteesta: www.etsy.com

-Maindo xxx

%s Maindo Andem

Scroll To Top