Olet tässä: Etusivu / Elämäntapa ja inspiraatio / Voimaa ja itsevarmuutta omasta tyylistä
Voimaa ja itsevarmuutta omasta tyylistä

Voimaa ja itsevarmuutta omasta tyylistä

Tämän kuun alussa yksi unelmistani toteutui, kun sain mahdollisuuden opettaa konseptini mukaisesti. Ensimmäinen Voimaannuttavan stailauksen -intensiivikurssi pärähti käyntiin Helsingin Aikuisopistossa ja samalla myös aikuiskoulutusurani ensimmäinen kurssi virallisessa opinahjossa. Huomasin olevani juuri oikeassa paikassa ja minulla oli suuri ilo ja kunnia saada kouluttaa ihania ja uteliaita sekä oman tyylin vahvistamisesta ja löytämisestä kiinnostuneita ihmisiä.

shineyourinnerb1

Mitä on voimaannuttava stailaus?

Konseptini on uusi Suomessa ja melko usein, kun kerron siitä mitä teen ja mihin pyrin, niin ihmetteleviä katseita syntyy. Koen sen kuitenkin positiivisena ja paremmaksi kuin skeptisyyden, joka on onneksi ollut vähäisempää viime aikoina. Ehkäpä Suomi on hitusen avoimempi muutokselle vai onkohan näin?

Voimaannuttavan stailauskonseptini tarkoituksena on auttaa yksilöä löytämään oman sisäisen tyylinsä ja vahvistamaan omaa todellista minäänsä näkymään ulkomaailmalle. Konseptillani ei sinällään ole tekemistä ajallisesti valtavirran muodin kanssa ja vielä vähemmän trendien kanssa, vaikkakin muuttuvat trendit toki vaikuttavat liikkeiden tarjonnan kautta kaupallisessa mielessä yksilöiden pukeutumiseen. Oikeiden värien, leikkauksien ja erilaisten kokonaisuuksien kautta yksilö voi huomata, että omassa tyylissä ei ole  kyse  pelkästään yhdestä asiasta, vaan monien asioiden summasta.

Photo by Eric Leraillez (www.e-mage.fi)

Photo by Eric Leraillez (www.e-mage.fi)

Värillä on välilä ja välillä on väriä ja sitten toisiaan taas ei. Joku materiaali tai leikkaus toimii yhdessä vaatteessa ja toisessa ei. Välillä joku kokonaisuus ei toimi ja toisinaan pieni muutos ja sopivanlainen asettelu saa kokonaisuuden toimimaan. Joku yksittäinen vaate muuttuu ja saa paremman ilmeen asusteilla, kun taas toisten vaatekappaleiden kanssa täytyy minimoida asusteiden käyttöä. Asusteilla kruunataan ja loihditaan piste iin päälle. Mikä sitten voimaannuttaa? No se, että yksilö huomaa, että hän ja hänen kehonsa on juuri tässä hetkessä mitä on ja hyväksyttävissä sellaisena kuin on. Erilaisilla kokonaisuuksilla ja väreillä voidaan luoda erilaisia vaikutelmia sekä korostaa kehon parhaita puolia ja tasapainotta mittasuhteita. Ja oli kyseessä sitten kehotyyppi A, I,H, O, T, V, X tai Y, niin kaikissa niissä on parhaat puolensa, joita voidaan korostaa persoonallisuutta unohtamatta.

Olen huomannut nyt viiden vuoden aikaisen ja hetkittäin pöytälaatikossa olleen stylistin urani aikana, että kun ihmiset todella uskaltautuvat näyttämään todellisen persoonansa ulospäin, niin he myös saavat itsevarmuutta. Urani aikana palkitsevia hetkiä on ollut lukuisia ja kaikista liikuttavin hetki on kerta toisensa jälkeen se, kun näen asiakkaani silmissä ihastumisen välähdyksen, kun hän katsoo itseään peilistä tamineissa, jotka näyttävät hänen päällään hyviltä ja siinä hetkessä myös se ryhtikin korjautuu.

Photo by Ricardo Santos Hair by Henrik Sippo Makeup by Maitta Lyytinen Modelling by Minttu Tapiola Style by Maindo Andem

Photo by Ricardo Santos
Hair by Henrik Sippo
Makeup by Maitta Lyytinen
Modelling by Minttu Tapiola
Style by Maindo Andem

Mistä persoonallisuutta ja miten se tuodaan näkyviin?

Käytän stailaus -konseptini pohjalla luomaani kyselyä, jonka avulla on tarkoitus vahvistaa yksilön minäkuvaa ja itsetuntemusta. Melko usein ihminen tuntee sisimmässään, mitä hän tarvitsee, muttei välttämättä syystä tai toisesta ohjaudu sen mukaan. Kuitenkin lähes poikkeuksetta ihmiset tietävät, mistä pitävät ja poikkeuksetta mistä eivät pidä. Toisinaan on myös niin, että mielipide jostakin asiasta on syntynyt ulkopuolelta ohjautuen ja yksilö saattaa vierastaa tai välttää jotain tiettyä asiaa, koska mielii sen itselleen sopimattomaksi tai vieraaksi. Kuitenkin osa mieleenpinttymistä johtuvat vaan vääränlaisesta uskomuksesta, joka saattaa juontaa juurensa kauas yksilön menneisyyteen ehkä lapsuuteenkin asti. Oma minäkuva ja ajatusmallit voivat näin olla toisinaan hyvinkin vääristyneitä. Kyselyn avulla lähes poikkeuksetta yksilö ymmärtää, että hän seuraa tarpeitansa ja tietää, mikä hänelle sopii. Lisäksi vuorovaikutuksen kautta toimiva konsepti avartaa mieltä myös kokeilemaan uusia asioita sekä vahvistaa entisestään sitä, mikä todella toimii yksilölle kokonaisvaltaisesti.

Photo by Julius Konttinen Modelling Lord Est Style inspired by Maindo Andem

Photo by Julius Konttinen
Modelling Lord Est
Style inspired by Maindo Andem

Persoonallisuus pukeutumisessa ja mitä se oikeasti on?

Kaikilla ihmisillä on oma luonteensa ja omat mieltymyksensä. Persoonallisuutta pukeutumiseen saadaan parhaiten niiden asioiden kautta, jotka herättävät yksilölle positiivisia tunteita. Paras asukokonaisuus syntyykin juuri niistä yksittäisistä vaatekappaleista ja asusteista, jotka ovat mieleen ja joita rakastaa. Nyt en kuitenkaan puhu niistä kotivermeistä, jotka ovat mukavia löhötessä siinä kotisohvalla, vaikka nekin voivat olla hyvinkin persoonallisia. Tarkoitan sellaisia asukokonaisuusksia, jotka on hankittu niin että, ne ovat herättäneet jonkin positiivisen tuntemuksen ja siksi ne on hankittu. Vaatteet, jotka ovat mieluisaa materiaalia, juuri sellaista väriä, josta pitää ja mallia, jotka istuvat omaan kehoon ja tyyliin sopivasti toimivat aina. Usein pukeutumisessa mennään pieleen siinä, kun aletaan jäljittelemään massaa ja tämä kyllä pätee asiaan kuin asiaan, mutta se siitä tällä hetkellä.

Photo & MUAH by Maindo Andem Modelling by Susanna Koski

Photo & MUAH by Maindo Andem
Modelling by Susanna Koski

Persoonallisuus on sitä, että uskaltaa olla ulkoisesti omanlaisensa käyntikortti ja se ei tarkoita sitä etteikö tyyli voisi olla klassinen tai seurata trendejä, vaan sitä, että se ulkoinen on sitä minkä yksilö kokee olevansa myös sisäisesti. Tyyli voi ja useimmiten muuttuukin ihmisen historian aikana – erilaiset elämän kasvantavaiheet kun muuttavat pukeutumismieltymyksiä. Pelkästään joku ajankohta elämässä saattaa tehdä sen, että jonkin yksittäinen väri on vallitsevana niin pukeutumisessa myös esim. sisustuksessa. Tai uusi työpaikka saattaa poikia klassisemman tyylin tai lapsen syntymä sen, että korkokengät vaihtuvat matalempiin kävelykenkiin ja kauluspaita T-paitaan. Elämäntilanteet muuttavat tyyliämme ja mieltymyksiämme siinä samassa, missä maailmankuvamme muuttuvat, kun mielemme laajenee käsittämään jotain uutta. Persoonallisuus siis muuttuu elämänmatkalla – kuitenkin se sisin, se punainen lanka siellä säilyy ja juuri se on se, joka voimaannuttaa. Kyse ei ole siis yhdestä väristä, materiaalista, leikkauksesta ja vähiten kehotyypistä vaan siitä, mitä ihminen on todella sisimmässään. Se punainen lanka, joka näkyy kokonaisuudessaan, kun yksilö pukeutuu oman todellisen tyylinsä mukaan, mikä vaatii itsetuntemusta. Ja tuon itsetuntemuksen pystyy vahvistamaan, sillä kappas, jokainen kyllä vähintään tietää, mitä ei ole ja oikeiden kysymysten kautta voidaan vahvistaa sitä mitä on. Ja vaikka tässäkin olisi poikkeus, niin sehän sitten vain vahvistaa säännön, eikö niin – vaikka hieman klisheisesti kylläkin.

Kuva & teksti Upper Street

Värin voimaa

Värien avulla voidaan vahvistaa tyyliä ja luoda tunnelmaa. Vahvuutta, suojaa ja turvaa, hempeyttä ja lempeyttä ja niin edelleen –  erialaisia tunnelmia voidaan luoda pienillä-suurilla valinnoilla. Oletko ikinä ajatellut, miksi toisinaan jokin tietty väri viehättää ylitse muiden? Se on hitusen sama kuin voi olla, että jokin tietty ruoka vetää puoleensa (ja nyt en puhu sokerista tai rasvasta) vaan todellisesta luonnollisesta ohjautuvuudesta – tarpeesta. Toisinaan elämäntilanteet, kriisit ja muutokset voivat aiheuttaa sen, että jokin tietty väri voimaannuttaa. Kyse voi olla mikä tahansa väri, joka resonoi yksilölle. Tuo kyseinen väri saattaa tasapainottaa ja auttaa omassa henkisessä kehityksessä sekä antaa voimaa ympäristössä, joka vie sitä. Yleensä myös yksilöt ohjautuvat sijoittamaan tuon väri siihen kehon osaan joka sitä tarvitsee eniten. Esimerkiksi turkoosi huivi saattaa resonoida silloin, kun pitäisi ilmaista itseään tai vaaleanpunainen paita surun aikana tai punaiset housut, kun olisi tarpeen maadoittua ja saada taloudellista tasapainoa. Värien avulla voi siis myös aktivoida itseään, mutta samalla ympäristöään. Jos esimerkiksi haluaa vahvistaa itsetuntoa ja saada sekä viestiä itsevarmuutta, niin keltainen toimii hyvin samoin kuin sininen, joka mielletään yleisesti arvokkuuden ja lojaaliuuden värinä.

Photo by Ricardo Santos Hair by Henrik Sippo Makeup by Maitta Lyytinen Modelling by Minttu Tapiola Style by Maindo Andem

Photo by Ricardo Santos
Hair by Henrik Sippo
Makeup by Maitta Lyytinen
Modelling by Minttu Tapiola
Style by Maindo Andem

Toisinaan myös värit valkoinen ja musta sekä harmaa ovat tarpeen, jos haluaa olla neutraali tai aktivoida. Musta suojaa, mutta myös imee väriä itseensä ja näin se toimii myös luoltaan poistyöntävänä. Valkoinen korostaa kaikkea ympärillään olevaa ja samalla myös harmonisoi. Harmaa on neutraali ja hyvä väri silloin, kun haluaa käpertyä ja tutkiskella sisäistä ja ulkoista maailmaa omassa rauhassa. Mustan, valkoisen ja harmaan vaikutus muihin väreihin on se, että muiden värien merkitys korostuu niiden avulla. Asusteilla voidaan loihtia omintakeisuutta ja niissä käytetyt värit myös korostavat niiden muotojen ja mallien lisäksi persoonallisempaa ilmettä. Värit viestivät myös yksilön tunnelmasta jonakin yksittäisenä päivänä tai myös yksilön mieltymyksistä. Värillä on siis väliä välillä hyvinkin paljon.

Leaves & autumn 2014 Printed on cloth with acrylic

Leaves & autumn 2014
Printed on cloth with acrylic

Ja ryhti korjautuu

Voimaantuminen on tämän ajan henkeä ja mitä tietoisemmin yksilö ohjautuu elämässään ja valinnoissaan myös sitä enemmän yksilö ja hänen elämänsä alkaa näyttämään yksilöltä itseltään. Itsevarmuutta luo se, että uskaltaa olla sitä mitä on ja voimaa syntyy sen lisäksi luonnollisesti myös siitä, että tulee hyväksytyksi sellaisena kuin on. Ja näin sen tulisi ollakin. Yksilöt luovat maailman ja maailman on aika näyttää itseltään. Jokaisella on oikeus tulla itsensä kaltaiseksi ja olla itsevarma omana itsenään. Itsevarma ihminen on myös voimaantunut ja hyväksyvä. Oma tyyli ja omavoima on yhtä kuin itsevarmuus, eikä siinä sitten muuta tarvita ja ryhti korjautuu… Ja sinä rakas lukija olet upea sellaisena kuin todella olet – säteile sisäistä kauneuttasi.

 

-Maindo <3

%s Maindo Andem

Scroll To Top